- 500 g marchewki (zazwyczaj 3 duże marchewki)
- 1 ziemniak
- 1 mały korzeń pietruszki
- ćwiartka selera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska)
- 500 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml mleka (u mnie 0,5%)
- kilka ziarenek kolendry (niekoniecznie)
- sól i pieprz ziołowy (zwykły też może być)
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania gotowej zupy
Przygotowanie:
Marchewkę, korzeń pietruszki, pora i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaka i seler obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w księżyce.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 20 min (mieszając od czasu do czasu).
Następnie wlewamy gorący bulion lub wodę, dorzucamy kilka ziarenek kolendry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie - 15-20 min.
Całość miksujemy na gładki krem, wlewamy mleko i sok z cytryny, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz do smaku.
Krem nakładamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki albo szczypiorkiem. Podajemy z grzankami! Przepis poniżej.
Grzanki z czosnkiem i serem:
- kilka kromek chleba - kto ile zje :)
- kilka ząbków czosnku
- szczypta soli, pieprzu i oregano
- kilka plasterków sera żółtego
Do miseczki wyciskamy czosnek, posypujemy solą, pieprzem i oregano i dokładnie mieszamy.
Smarujemy tym chleb i nakładamy wedle uznania ser żółty.
Pieczemy w temp. 250ºC do roztopienia sera - ok. 7 minut!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz