środa, 20 lutego 2013

Krem marchewkowy i grzanki z czosnkiem i serem!

Składniki:
  • 500 g marchewki (zazwyczaj 3 duże marchewki)
  • 1 ziemniak
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska)
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml mleka (u mnie 0,5%)
  • kilka ziarenek kolendry (niekoniecznie)
  • sól i pieprz ziołowy (zwykły też może być)
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania gotowej zupy

Przygotowanie:

Marchewkę, korzeń pietruszki, pora i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaka i seler obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w księżyce.

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 20 min (mieszając od czasu do czasu).

Następnie wlewamy gorący bulion lub wodę, dorzucamy kilka ziarenek kolendry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie - 15-20 min.

Całość miksujemy na gładki krem, wlewamy mleko i sok z cytryny, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz do smaku.

Krem nakładamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki albo szczypiorkiem. Podajemy z grzankami! Przepis poniżej.


Grzanki z czosnkiem i serem:
  • kilka kromek chleba - kto ile zje :) 
  • kilka ząbków czosnku 
  • szczypta soli, pieprzu i oregano
  • kilka plasterków sera żółtego

Do miseczki wyciskamy czosnek, posypujemy solą, pieprzem i oregano i dokładnie mieszamy.
Smarujemy tym chleb i nakładamy wedle uznania ser żółty.

Pieczemy w temp. 250ºC do roztopienia sera - ok. 7 minut!

Smacznego!

Uwaga - grzanki wciągają! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...