- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego
- 3 pomidory
- 5 jajek
- 1 kula mozzarelli
- pół pęczka szczypiorku
- 100 ml śmietany 30%
- masło do posmarowania formy
- mąka do podsypania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg), 180 stopni (góra-dół).
Formę do tarty smarujemy masłem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy jajka i śmietanę, delikatnie solimy i pieprzymy.
Ciasto francuskie wałkujemy z obu stron na blacie oprószonym mąką
(musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, dociskamy dokładnie do dna
i brzegów. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pozbywamy się wystających brzegów, wkładamy formę na 20 minut do zamrażalnika (niekoniecznie).
Na cieście rozkładamy łososia, poszarpaną mozzarellę, posypujemy pomidorami
i szczypiorkiem, solimy i pieprzymy. Zalewamy mieszanką z jajek i śmietany. Pieczemy przez 20-25 minut - do całkowitego ścięcia się masy.
Podajemy z ulubioną sałatką lub samą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz