Składniki:
- 3 spore pory
- 350 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 800 ml wody
- sól i świeżo mielony pieprz
- pesto bazyliowe
- kawałek boczku
Przygotowanie:
Pory dokładnie myjemy, kroimy w plasterki białą i jasno zieloną część. Ziemniaki
i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i wrzucamy pora, ziemniaki, cebulę i czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Zwiększamy ogień, wlewamy wodę i zagotowujemy. Teraz ogień zmniejszamy do minimum, przykrywamy i gotujemy, aż do miękkości warzyw. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy.
Zupę solimy i pieprzymy, miksujemy na gładki i lekko puszysty krem.
Podajemy z dwiema łyżeczkami pesto, boczkiem i grzankami z czosnkiem i serem. Jeśli wolicie - ze śmietaną i szczypiorkiem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz