środa, 17 lipca 2013

Zapiekanka z bakłażana i cukinii ze świeżymi ziołami

Pewnie jesteście przekonani, że to grecka musaka. Mylicie się - różnią się przede wszystkim tym, że w tej wersji nie ma kalorycznego sosu beszamelowego i oprócz bakłażanów i pomidorów, znajdziecie jeszcze kilka innych warzyw ;)
Ta zapiekanka jest lekka, pachnie świeżymi ziołami no i jest...przepyszna!

Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kulinarnego duetu: Agata Ziemnicka
i Olga Kwiecińska-Kaplińska - Rewolucja na talerzu.


Składniki:

- 300 g mięsa mielonego, najlepiej z indyka
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 garść świeżego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 garść liści szałwii (ja nie dodaje)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 kulka mozzarelli, najlepiej light
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Bakłażana i cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej. Cebulę, marchewkę i selera drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso
i podsmażamy, ciągle mieszając, aby mięso nie zbiło się w grudki. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i białe wino, solimy i pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 30 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekane zioła. W formie do zapiekania układamy na przemian warstwy mięsnego sosu oraz bakłażana i cukinię (od nich zaczynając). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie kładziemy na wierzchu poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę
i zapiekamy przez kolejne 15 minut.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...