niedziela, 8 lutego 2015

Aromatyczny krem borowikowy


Składniki:

  • 50 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka
  • grzanki

Przygotowanie:

Borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i namaczamy je w części bulionu przez około 2 godziny. Po tym czasie gotujemy do miękkości i drobno kroimy.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekane borowiki i smażymy razem przez ok 5 minut. Wszystko posypujemy mąką, kiedy całość trochę zgęstnieje zalewamy wywarem z gotowanych grzybów. Przekładamy do garnka z resztą bulionu i gotujemy ok 15 minut. Miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z chrupiącymi grzankami i posiekaną pietruszką.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...