Składniki:
- 50 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- posiekana pietruszka
- grzanki
Przygotowanie:
Borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i namaczamy je w części bulionu przez około 2 godziny. Po tym czasie gotujemy do miękkości i drobno kroimy.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekane borowiki i smażymy razem przez ok 5 minut. Wszystko posypujemy mąką, kiedy całość trochę zgęstnieje zalewamy wywarem z gotowanych grzybów. Przekładamy do garnka z resztą bulionu i gotujemy ok 15 minut. Miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z chrupiącymi grzankami i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz