piątek, 22 lutego 2013

Pyszne ciasteczka owsiane!

Ciasteczka owsiane, które znikają w mgnieniu oka :)
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku! A do tego odrobina czekolady!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2,5 szklanki płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 200 g miękkiego masła (zazwyczaj używam margaryny)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • garstka rodzynek i 0,5 kieliszka suszonej żurawiny lub ananasa (kroimy na mniejsze kawałki)
+ jeśli chcecie, tak jak ja za jednym zamachem zrobić ciasteczka jasne i ciemne - potrzebne będzie Wam kakao - 1,5-2 łyżki (tyle żeby ciasto było całe ciemne)

Polewa:

  • tabliczka mlecznej czekolady (gorzkiej jeśli wolicie)
  • odrobina mleka

Do garnka wlewamy trochę wody - zagotować. Na garnku stawiamy miskę, wrzucamy pokruszoną czekoladę, dolewamy odrobinę mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Czekamy aż polewa trochę przestygnie i smarujemy nią wystudzone ciasteczka - jeśli chcemy, dekorujemy posypką itp. :)


Przygotowanie:

Masło miksujemy na miękki puch, wsypujemy biały cukier i dalej miksujemy. Dorzucamy jajko i miksujemy. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i i mieszamy ręką! UWAGA: jeśli decydujecie się na dwa rodzaje ciastek - podzielcie zawartość miski na dwie części, do jednej dosypcie kakao i dokładnie wymieszajcie!

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach robimy kulki z ciasta, nakładamy na papier, lekko spłaszczamy. Kolejne ciasta układamy w odstępach od siebie (tak jak na zdjęciu). Pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 17 minut. Po upieczeniu wystudzić ciastka na kratce!

Smacznego owsianego! ;)














2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...