niedziela, 3 marca 2013

Nadziane cannelloni pod porową kołderką ;)

Składniki:
  • paczka cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500g przecieru pomidorowego (w Biedronce jest idealny sok pomidorowy lekko zagęszczony w kartoniku)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, 5 g gałki muszkatałowej
  • olej
  • starty ser żółty

  • 100 g pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 200 ml białego wytrawnego wina

Nadzienie do rurek:

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy i smażymy mięso. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy rozgniecony czosnek, oregano, sól i pieprz i chwilę dusimy - aż całość troche zgęstnieje.

Sos porowy (z przepisu Lidla):

Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy por. Dolewamy białe wino i posiekany czosnek. Kiedy wino odparuje, dodajemy masło i mąkę. Mieszamy energicznie, dolewamy mleko i śmietankę i znowu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).

Przygotowanie:

Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy częścią sosu porowego.
Surowe cannelloni faszerujemy mięsem z patelni i wykładamy rurkami całą formę. Wlewamy resztę sosu. Całość posypujemy startym serem.

Pieczemy w temp. 250ºC przez ok. 30 min. Na pierwsze 10 min pieczenia naczynie przykrywamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...