- paczka cannelloni
- 500 g mięsa mielonego
- 500g przecieru pomidorowego (w Biedronce jest idealny sok pomidorowy lekko zagęszczony w kartoniku)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, 5 g gałki muszkatałowej
- olej
- starty ser żółty
- 100 g pora
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 300 ml mleka 3,2%
- 200 ml białego wytrawnego wina
Nadzienie do rurek:
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy i smażymy mięso. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy rozgniecony czosnek, oregano, sól i pieprz i chwilę dusimy - aż całość troche zgęstnieje.
Sos porowy (z przepisu Lidla):
Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy por. Dolewamy białe wino i posiekany czosnek. Kiedy wino odparuje, dodajemy masło i mąkę. Mieszamy energicznie, dolewamy mleko i śmietankę i znowu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
Przygotowanie:
Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy częścią sosu porowego.
Surowe cannelloni faszerujemy mięsem z patelni i wykładamy rurkami całą formę. Wlewamy resztę sosu. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w temp. 250ºC przez ok. 30 min. Na pierwsze 10 min pieczenia naczynie przykrywamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz