piątek, 19 kwietnia 2013

Seler na lazurowym wybrzeżu - zupa krem

Zupa Joanny Polewskiej z poznańskiego odcinka Ugotowanych - dodałam tylko cebulę i czosnek.

Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i odrazu wiedziałam, że zagości i na moim stole! :)

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 100 g sera lazur
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony w kostkę seler i podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miksujemy i przyprawiamy. 
Szynkę parmeńską kroimy w paski i smażymy na patelni do chrupkości. Wykładamy na ręczniki papierowe.
Do gotowej zupy dodajemy pokrojony w kostkę lazur i ponownie miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. 
Gotową zupę przelewamy do miseczek i posypujemy szynką.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...