Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i odrazu wiedziałam, że zagości i na moim stole! :)
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 100 g sera lazur
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony w kostkę seler i podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miksujemy i przyprawiamy.
Szynkę parmeńską kroimy w paski i smażymy na patelni do chrupkości. Wykładamy na ręczniki papierowe.
Do gotowej zupy dodajemy pokrojony w kostkę lazur i ponownie miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody.
Gotową zupę przelewamy do miseczek i posypujemy szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz