Miękkie ciasteczka z kawałkami wiśni i rozpływającej się w ustach czekolady - chyba lepiej odrazu zrobić podwójną porcję ;)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 80 g wiśni drylowanych (jeśli nie macie takich 'domowych' ze słoiczka, możecie użyć mrożonych lub suszonych)
- 3/4 szklanki posiekanej czekolady lub gotowych chipsów czekoladowych (ja używam gorzkiej)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz wiśni i czekolady mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie i posiekaną czekoladę - mieszamy.
Z ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - w sporych odstępach.
Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - w sporych odstępach.
Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz