piątek, 12 lipca 2013

Ciasteczka z solonymi orzeszkami i mleczną czekoladą

Sól z orzeszków dodatkowo wzmacnia smak tych pysznych ciasteczek!

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 kostki miękkiego masła (250g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 90 g posiekanej mlecznej czekolady lub tyle samo gotowych wiórków czekoladowych
- 60g solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W innej misce ucieramy masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę; dodajemy mleko i aromat waniliowy, a następnie składniki suche, posiekaną czekoladę i orzeszki. Mieszamy całość na tyle, aby połączyć wszystkie składniki.
Na blaszce, w sporych odstępach układamy kulki wielkości orzechów włoskich. Pieczemy przez 12-15 minut, na jasnozłoty kolor, pamiętając o obróceniu blachy
o 180 stopni na półmetku pieczenia.
Zostawiamy ciasteczka na blaszce do czasu, aż nieco stwardnieją, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...