Melon jest owocem niskokalorycznym i bogatym w wit. A i C, świetnie gasi pragnienie. Podobno poprawia nastrój i koncentrację więc włączmy go do naszego codzienniego menu, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!
Składniki na dwie porcje:
- 1 dojrzały melon miodowy (użyjemy połowy)
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub innej tego typu
- garść roszponki, umytej i osuszonej
- opakowanie paluszków grissini (ja użyłam czosnkowych)
- 4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w kostkę
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Melona obieramy, rozcinamy na pół, łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Naszą połowę melona kroimy w średniej grubości plastry. Układamy na talerzu, na każdym kawałku melona kładziemy szynkę, posypujemy roszponką i pokrojonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy zalewą z pomidorów i sokiem z cytryny. Podajemy z zawiniętymi w szynkę paluszkami grissini. Resztę paluszków podajemy zamiast pieczywa, w wysokiej szklance.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz