niedziela, 9 czerwca 2013

Kurczak w ziołach z ziemniaczkami i papryką

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 6 małych ziemniaków (młodych lub starych)
  • 0,5 cebuli
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 papryka (ja użyłam żółtej)
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek, tymianek, lubczyk, bazylia (suszone)
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz
  • rukola/sałata/mieszanka sałat (co kto woli)
  • 4 pomidorki koktajlowe, 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • woreczek albo rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Młode ziemniaki czyścimy ostrą stroną gąbki, stare obieramy. Kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy gorącą, osoloną wodą. Gotujemy przez 5-7 minut. Ziemniaki na zewnątrz powinny być lekko obgotowane, w środku jeszcze twarde.

Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę myjemy i kroimy w dużą kostkę. 

Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (po pół łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, bazylii i słodkiej papryki).

Kurczaka, ziemniaki, cebulę i paprykę wrzucamy do jednej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy na to czas wkładamy na godzinę w chłodne miejsce. 

Przekładamy wszystko do rękawa, związujemy końce. Rękaw najlepiej umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone na pół pomidorki i ogórka pokrojonego w plasterki.  
W szczelnie zamkniętym słoiku mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód i sól. Sos do sałatki wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Kurczaka układamy obok, jeśli jest taka potrzeba, jeszcze raz solimy i pieprzymy.
Podajemy z tą lub inną ulubioną sałatką.

Smacznego! :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...