Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 6 małych ziemniaków (młodych lub starych)
- 0,5 cebuli
- 100 g śmietanki 30%
- 1 papryka (ja użyłam żółtej)
- 1 ząbek czosnku
- majeranek, tymianek, lubczyk, bazylia (suszone)
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
- rukola/sałata/mieszanka sałat (co kto woli)
- 4 pomidorki koktajlowe, 1 ogórek gruntowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- woreczek albo rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Młode ziemniaki czyścimy ostrą stroną gąbki, stare obieramy. Kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy gorącą, osoloną wodą. Gotujemy przez 5-7 minut. Ziemniaki na zewnątrz powinny być lekko obgotowane, w środku jeszcze twarde.
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (po pół łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, bazylii i słodkiej papryki).
Kurczaka, ziemniaki, cebulę i paprykę wrzucamy do jednej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy na to czas wkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone na pół pomidorki i ogórka pokrojonego w plasterki.
W szczelnie zamkniętym słoiku mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód i sól. Sos do sałatki wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Kurczaka układamy obok, jeśli jest taka potrzeba, jeszcze raz solimy i pieprzymy.
Podajemy z tą lub inną ulubioną sałatką.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz