środa, 26 czerwca 2013

Pieczone placki ziemniaczane z kremowym kurczakiem

Pyszne i zdrowe placki ziemniaczane.
Przede wszystkim dlatego, że nie są smażone, a pieczone w piekarniku!

Możecie podawać je tak, jak w przepisie z kurczakiem lub same - z domowej roboty sosem czosnkowym lub chrzanowym i ulubioną sałatką!

Mam nadzieję, że będziecie do nich wracać tak często jak ja!


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 małe jajko
- 1 ząbek czosnku
- garść listków świeżego majeranku (ew. można zastąpić suszonym)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smarowania

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 śmietankowy serek topiony (100g)
- kilka łyżek wody (5-6)
- rukola
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym. Na papierze układamy zgrabne placki ziemniaczane (uprzednio delikatnie odsączamy nad miską). Smarujemy je olejem rzepakowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w średniej wielkości kostkę. Delikatnie przyprawiamy
i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy kurczak będzie gotowy, przekładamy go do miseczki i na tą samą patelnię wlewamy kilka łyżek wody. Serek kroimy na 3 części, kładziemy na patelnię i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Możecie dodać kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Dodajemy kurczaka i mieszamy, aż cały pokryje się sosem. Solimy
i pieprzymy do smaku. Jeśli sos jest za gęsty dolejcie jeszcze trochę wody.

Upieczone placki ziemniaczane podajemy z kurczakiem i rukolą.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...