Jednak muszę przyznać, że kolejny przepis z nowej książki i znowu się nie zawiodłam!
Życzę miłego podjadania! :)
Składniki:
- szklanka uniwersalnej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- szklanka cukru (można zmniejszyć ilość cukru, wychodzą dosyć słodkie)
- duże jajko
- 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki płatkow kukurydzianych
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych (górskich)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W innej dużej misce ucieramy masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodajemy lekko rozbełtane jajko i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy do masy składniki suche.
Jak już wszystko ze sobą połączymy, wrzucamy płatki owsiane, orzeszki i płatki kukurydziane. Mieszamy ręką do całkowitego połączenia składników.
Na blaszce w odstępach, układamy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania) i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15-20 minut, na złotobrązowy kolor (na półmetku pieczenia obracamy blachę o 180 stopni). Pozostawiamy ciasteczka na blaszce do czasu, aż nieco stwardnieją, po czym przekładamy je na metalową blaszkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz