Zupa jest pyszna i pożywna, a zdrowych warzyw w niej co niemiara!
Składniki:
- 8 szklanek wody (2 litry)
- duża cebula (posiekana)
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokorojone w kostkę
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2 duże marchewki, pokrojone w plasterki
- 3 średniej wielkości cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 duże dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
- 350 g poszatkowanej kapusty
- szklanka zielonego groszku (150g)
- 0,5 szklanki ryżu (100g - ja użyłam tricolo)
- szklanka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej z zalewy (200g)
- sól i pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina miodu (dla złagodzenia koncentratu)
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do dużego garnka. Kiedy woda się zagotuje dodajemy cebulę, ziemniaki, fasolkę szparagową, marchew, cukinię i pomidory. Doprawiamy solą
i pieprzem. Przez mniej więcej godzinę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, póki warzywa nie zmiękną. W razie potrzeby dolewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kapustę, groszek, ryż i fasolę. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze
15-20 minut. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze raz solimy i pieprzymy i dodajemy miód. Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz