czwartek, 22 sierpnia 2013

Krem porowo-ziemniaczany z pesto i boczkiem

Bardzo dobra i sycąca zupa, a boczek i pesto sprawiają, że nie jest tylko zwykłym kremem z porów i ziemniaków :)


Składniki:

- 3 spore pory
- 350 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 800 ml wody
- sól i świeżo mielony pieprz
- pesto bazyliowe
- kawałek boczku

Przygotowanie:

Pory dokładnie myjemy, kroimy w plasterki białą i jasno zieloną część. Ziemniaki
i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i wrzucamy pora, ziemniaki, cebulę i czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Zwiększamy ogień, wlewamy wodę i zagotowujemy. Teraz ogień zmniejszamy do minimum, przykrywamy i gotujemy, aż do miękkości warzyw. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy.
Zupę solimy i pieprzymy, miksujemy na gładki i lekko puszysty krem.
Podajemy z dwiema łyżeczkami pesto, boczkiem i grzankami z czosnkiem i serem. Jeśli wolicie - ze śmietaną i szczypiorkiem :)

Smacznego!









środa, 17 lipca 2013

Zapiekanka z bakłażana i cukinii ze świeżymi ziołami

Pewnie jesteście przekonani, że to grecka musaka. Mylicie się - różnią się przede wszystkim tym, że w tej wersji nie ma kalorycznego sosu beszamelowego i oprócz bakłażanów i pomidorów, znajdziecie jeszcze kilka innych warzyw ;)
Ta zapiekanka jest lekka, pachnie świeżymi ziołami no i jest...przepyszna!

Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kulinarnego duetu: Agata Ziemnicka
i Olga Kwiecińska-Kaplińska - Rewolucja na talerzu.


Składniki:

- 300 g mięsa mielonego, najlepiej z indyka
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 garść świeżego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 garść liści szałwii (ja nie dodaje)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 kulka mozzarelli, najlepiej light
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Bakłażana i cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej. Cebulę, marchewkę i selera drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso
i podsmażamy, ciągle mieszając, aby mięso nie zbiło się w grudki. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i białe wino, solimy i pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 30 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekane zioła. W formie do zapiekania układamy na przemian warstwy mięsnego sosu oraz bakłażana i cukinię (od nich zaczynając). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie kładziemy na wierzchu poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę
i zapiekamy przez kolejne 15 minut.

Smacznego!







piątek, 12 lipca 2013

Ciasteczka z solonymi orzeszkami i mleczną czekoladą

Sól z orzeszków dodatkowo wzmacnia smak tych pysznych ciasteczek!

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 kostki miękkiego masła (250g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 90 g posiekanej mlecznej czekolady lub tyle samo gotowych wiórków czekoladowych
- 60g solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W innej misce ucieramy masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę; dodajemy mleko i aromat waniliowy, a następnie składniki suche, posiekaną czekoladę i orzeszki. Mieszamy całość na tyle, aby połączyć wszystkie składniki.
Na blaszce, w sporych odstępach układamy kulki wielkości orzechów włoskich. Pieczemy przez 12-15 minut, na jasnozłoty kolor, pamiętając o obróceniu blachy
o 180 stopni na półmetku pieczenia.
Zostawiamy ciasteczka na blaszce do czasu, aż nieco stwardnieją, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!











poniedziałek, 1 lipca 2013

Mmmelon z szynką szwarcwaldzką i paluszkami grissini!

Przepyszna i przede wszystkim lekka przekąska - idealna na letnie upały.

Melon jest owocem niskokalorycznym i bogatym w wit. A i C, świetnie gasi pragnienie. Podobno poprawia nastrój i koncentrację więc włączmy go do naszego codzienniego menu, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!


Składniki na dwie porcje:

- 1 dojrzały melon miodowy (użyjemy połowy)
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub innej tego typu
- garść roszponki, umytej i osuszonej
- opakowanie paluszków grissini (ja użyłam czosnkowych)
- 4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w kostkę
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Melona obieramy, rozcinamy na pół, łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Naszą połowę melona kroimy w średniej grubości plastry. Układamy na talerzu, na każdym kawałku melona kładziemy szynkę, posypujemy roszponką i pokrojonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy zalewą z pomidorów i sokiem z cytryny. Podajemy z zawiniętymi w szynkę paluszkami grissini. Resztę paluszków podajemy zamiast pieczywa, w wysokiej szklance.

Smacznego!
















niedziela, 30 czerwca 2013

Ciasteczka owsiano-orzechowe

Kiedy zobaczyłam w przepisie solone orzeszki to lekko się zdziwiłam!
Jednak muszę przyznać, że kolejny przepis z nowej książki i znowu się nie zawiodłam!

Życzę miłego podjadania! :)

Składniki:

- szklanka uniwersalnej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- szklanka cukru (można zmniejszyć ilość cukru, wychodzą dosyć słodkie)
- duże jajko
- 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki płatkow kukurydzianych
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych (górskich)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W innej dużej misce ucieramy masło z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodajemy lekko rozbełtane jajko i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy do masy składniki suche.
Jak już wszystko ze sobą połączymy, wrzucamy płatki owsiane, orzeszki i płatki kukurydziane. Mieszamy ręką do całkowitego połączenia składników.
Na blaszce w odstępach, układamy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania) i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15-20 minut, na złotobrązowy kolor (na półmetku pieczenia obracamy blachę o 180 stopni). Pozostawiamy ciasteczka na blaszce do czasu, aż nieco stwardnieją, po czym przekładamy je na metalową blaszkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!













piątek, 28 czerwca 2013

Zupa jarzynowa z ryżem i kapustą

Przepis pochodzi z nowej książki, którą dostałam na urodziny - pierwszy, który zdecydowałam się wypróbować...i nie zawiodłam się.
Zupa jest pyszna i pożywna, a zdrowych warzyw w niej co niemiara!


Składniki:

- 8 szklanek wody (2 litry)
- duża cebula (posiekana)
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokorojone w kostkę
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2 duże marchewki, pokrojone w plasterki
- 3 średniej wielkości cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 duże dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
- 350 g poszatkowanej kapusty
- szklanka zielonego groszku (150g)
- 0,5 szklanki ryżu (100g - ja użyłam tricolo)
- szklanka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej z zalewy (200g)
- sól i pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina miodu (dla złagodzenia koncentratu)

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do dużego garnka. Kiedy woda się zagotuje dodajemy cebulę, ziemniaki, fasolkę szparagową, marchew, cukinię i pomidory. Doprawiamy solą
i pieprzem. Przez mniej więcej godzinę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, póki warzywa nie zmiękną. W razie potrzeby dolewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kapustę, groszek, ryż i fasolę. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze
15-20 minut. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze raz solimy i pieprzymy i dodajemy miód. Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy świeżym koperkiem. 

Smacznego! :)







środa, 26 czerwca 2013

Pieczone placki ziemniaczane z kremowym kurczakiem

Pyszne i zdrowe placki ziemniaczane.
Przede wszystkim dlatego, że nie są smażone, a pieczone w piekarniku!

Możecie podawać je tak, jak w przepisie z kurczakiem lub same - z domowej roboty sosem czosnkowym lub chrzanowym i ulubioną sałatką!

Mam nadzieję, że będziecie do nich wracać tak często jak ja!


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 małe jajko
- 1 ząbek czosnku
- garść listków świeżego majeranku (ew. można zastąpić suszonym)
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smarowania

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 śmietankowy serek topiony (100g)
- kilka łyżek wody (5-6)
- rukola
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym. Na papierze układamy zgrabne placki ziemniaczane (uprzednio delikatnie odsączamy nad miską). Smarujemy je olejem rzepakowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w średniej wielkości kostkę. Delikatnie przyprawiamy
i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy kurczak będzie gotowy, przekładamy go do miseczki i na tą samą patelnię wlewamy kilka łyżek wody. Serek kroimy na 3 części, kładziemy na patelnię i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Możecie dodać kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Dodajemy kurczaka i mieszamy, aż cały pokryje się sosem. Solimy
i pieprzymy do smaku. Jeśli sos jest za gęsty dolejcie jeszcze trochę wody.

Upieczone placki ziemniaczane podajemy z kurczakiem i rukolą.

Smacznego!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...