czwartek, 14 marca 2013

Ciasto do pizzy - najlepsze!

Pizza z pizzerii, już nigdy nie będzie smakowała Wam tak jak kiedyś! :)

Składniki na 3 porcje ciasta:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suchych drożdży - 12 g (można użyć świeżych - 25 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5-10 minut (jeśli używamy świeżych - najpierw musimy zrobić rozczyn). 

Przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie - wlewamy drożdże, oliwę i wyspujemy sól. Proponuję nie wlewać całych drożdży od razu, tylko po trochę. 

Ciasto dobrze zagnieść - nie rezygnujcie, kiedy nie będzie się ono trzymało kupy - podsypujcie mąką, a gwarantuję, że wyjdzie. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy kuchenną ściereczką. 

Odstawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 h) i w tym czasie możemy przygotować sos do pizzy (przepis poniżej) i  pozostałe składniki!

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 3 części. Za pomocą wałka przygotowujemy z nich spody do pizzy - pamiętajmy, żeby uformować grubsze brzegi. 

Spód przekładamy na posypaną mąką blachę, smarujemy sosem pomidorowym i zdobimy pizze naszymi ulubionymi dodatkami! Ser nakładamy kilka minut przed końcem pieczenia! 
Pizze pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) przez 15-20 minut. Ja zazwyczaj piekę przez 'szczęśliwe' 17 minut! ;)

Nie macie pomysłu co wrzucić na pizze?

sos pomidorowy, szynka, ananas, kukurydza, pieczarki (ja je wcześniej podsmażam na patelni) i ser to szybkie i pyszne rozwiązanie!

druga propozycja: sos, plastry pomidora, pieczarki, podsmażony boczek i cebula, kukurydza albo czerwona fasola z puszki, no i oczywiście ser!

+ tysiące innych kombinacji, z tego co akurat macie w lodówce i kuchennych szafkach! :)

Sos do pizzy:
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • łyżka octu balsamicznego albo soku z cytryny (niekoniecznie)
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku (lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

Macie blender? Zmiksujcie nim pomidory! Jeśli nie - spróbujcie zagnieść je trochę widelcem - ale bez tego oczywiście też się obejdzie :)
Wymieszajcie wszystkie składniki i sos gotowy!

Jeśli pomidory, które kupiliście mają dużo soku - odsączcie je na sitku!
Ja później z tych 'resztek' robię w ten sam sposób sos do pizzy już upieczonej!







SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...