Francuzi mają w ogóle jakąś inna zupę?! ;)
Pyszna i prosta w przygotowaniu - najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek i sera!
To jedna z tych zup, którą jak widzę w menu to mówię: o!
Składniki:
Pyszna i prosta w przygotowaniu - najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek i sera!
To jedna z tych zup, którą jak widzę w menu to mówię: o!
Składniki:
- ok. 1 kg cebuli
- ok. 1 litra bulionu
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- starty ser żółty
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w księżyce*. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę - smażymy przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (do tzw. skarmelizowania się). Jeśli cebula zaczyna przywierać do dna garnka, dodajemy masła lub podlewamy olejem - nie możemy doprowadzić do przypalenia cebuli! Pod koniec smażenia wsypujemy tymianek i dokładnie mieszamy. Podlewamy winem i czekamy, aż całkowicie odparuje - możemy zwiększyć nieco ogień.
Kiedy wino odparuje, cebulę zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Pieprzymy i solimy do smaku.
Nakładamy do miseczek i posypujemy startym serem. Podajemy z grzankami z serem i czosnkiem lub z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)
*jeśli wolicie, możecie pokroić cebulę w kosteczkę, albo po prostu zmiksować gotową zupę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz