wtorek, 5 marca 2013

Soupe à l'oignon czyli cebulowa!

Francuzi mają w ogóle jakąś inna zupę?! ;)
Pyszna i prosta w przygotowaniu - najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek i sera!

To jedna z tych zup, którą jak widzę w menu to mówię: o!


Składniki:
  • ok. 1 kg cebuli
  • ok. 1 litra bulionu
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • starty ser żółty

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w księżyce*. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę - smażymy przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (do tzw. skarmelizowania się). Jeśli cebula zaczyna przywierać do dna garnka, dodajemy masła lub podlewamy olejem - nie możemy doprowadzić do przypalenia cebuli! Pod koniec smażenia wsypujemy tymianek i dokładnie mieszamy. Podlewamy winem i czekamy, aż całkowicie odparuje - możemy zwiększyć nieco ogień.
Kiedy wino odparuje, cebulę zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Pieprzymy i solimy do smaku.

Nakładamy do miseczek i posypujemy startym serem. Podajemy z grzankami z serem i czosnkiem lub z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)

*jeśli wolicie, możecie pokroić cebulę w kosteczkę, albo po prostu zmiksować gotową zupę!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...