czwartek, 21 marca 2013

Omlet niezwyczajny...

Omlet był u mnie zapomnianym śniadaniowym daniem - zanim sama zaczęłam je robić, ostatni raz jadłam - chyba dobrze pamiętam - omlet z szynką i zielonym ogórkiem, który przygotowała mi mama, kiedy byłam małą dziewczynką :)

miło było do tego wrócić...


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody lub mleka
  • odrobina masła (lub innego tłuszczu)
  • sół, pieprz
  • 100 g serka wiejskiego
  • kilka plastrów szynki
  • pomidor
  • 1/3 ogórka
  • szczypiorek

Przygotowanie:

W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę lub mleko oraz sól i pieprz. Mieszamy.

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści i pokryje całą powierzchnię. Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy. Czekamy, aż masa zetnie się na tyle, że będziemy mogli obrócić nasz omlet (możecie za pomocą łopatki 'powylewać' płynną masę jajeczną, tak aby znalazła się za brzegami, które już się ścięły). Obracamy omlet i chwilę podsmażamy.

Gotowy omlet przekładamy na talerz i na jedną połowę wykładamy serek wiejski, pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka (trochę zostawiamy) i posypujemy szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy. Składamy, posypujemy resztą pomidora, ogórka i szczypiorku - troszkę solimy!

Można jeść - smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...